fietslease scholen
Terug naar overzicht

Fietsleasing voor leerkrachten vanaf 2025

Openbare sector
Onderwijs
12 november 2024
2 Minuten

De voordelen en hoe het werkt

Fietsleasing wint snel aan populariteit en vanaf 2025 zijn deze voordelen ook beschikbaar in het onderwijs. De Vlaamse regering maakt het mogelijk voor leerkrachten en alle andere  personeelsleden tewerkgesteld in onderwijsinstellingen, clb's, pedagogische begeleidingsdiensten, scholengemeenschapsinstellingen, leersteuncentra, onderwijsinternaten en scholengroepen en die een eindejaarstoelage ontvangen van AGODI/AHOVOKS, om een deel van (of hun hele) bruto eindejaarstoelage te gebruiken voor het leasen van een fiets. Dit is veel voordeliger dan een fiets kopen met nettoloon.

In dit artikel leggen we uit hoe fietsleasing werkt en waarom het een uitstekende keuze is voor schoolbesturen en leerkrachten om met Lease a Bike, de fietsleasemaatschappij bij uitstek voor het onderwijs, te starten.

Fietsleasing voor leerkrachten: Een duurzaam voordeel

Vanaf 1 januari 2025 kun je als leerkracht een flexbudget gebruiken om een fiets te leasen. Dit flexbudget is (een deel van) je bruto eindejaarstoelage dat je inzet om een (elektrische) fiets te leasen. Dit is veel voordeliger dan een fiets kopen met je nettoloon. De regeling geldt vanaf de eindejaarstoelage van 2025 en biedt je de kans om goedkoper, gezonder en beter naar je werk te fietsen. Met Lease a Bike kies je immers je droomfiets en dat kan eender welk merk, type of model zijn bij eender welke professionele fietsenwinkel bij jou om de hoek. Onderhoud en herstelling zijn inbegrepen dus je fiets is steeds in orde.

Vastbenoemde personeelsleden moeten vóór 1 januari 2025 beslissen of ze hun eindejaarspremie willen inzetten voor fietsleasing. Tijdelijke personeelsleden kunnen hun eindejaarspremie van 2026 inzetten en moeten dit beslissen vóór het schooljaar 2025-2026.

Schoolbesturen bepalen de voorwaarden

Het is aan het schoolbestuur om te beslissen of en onder welke voorwaarden fietsleasing wordt aangeboden. Ze zijn niet verplicht om deze regeling aan te bieden, maar waarom zouden ze het niet doen als het leraren en personeel veel geld kan doen besparen? De school moet enkel het contract aangaan (na openbare aanbesteding) en de details vastleggen in een contract met Lease a Bike. Dit contract of fietsleaseplan bevat alle afspraken over de kostprijs, de duur van de lease, de kosten voor een eventuele vroegtijdige beëindiging van het contract. 

Lease a Bike is de fietsleasemaatschappij met de allerbeste voorwaarden voor je personeelsleden op vlak van voortijdige beeindiging, bij diefstal, restwaarde enzovoort. Start geen fietsleasing op zonder de voorwaarden bij Lease a Bike te vergelijken!

Implementatie van fietsleasing voor schoolbesturen

Wanneer een schoolbestuur besluit om fietsleasing aan te bieden, zijn er een paar stappen die gevolgd moeten worden:

Schermafbeelding 2024 05 15 Om 1407 16

1

Besluitvorming

Het schoolbestuur moet beslissen om fietsleasing aan te bieden en de voorwaarden vaststellen. Voor aankopen boven de €30.000,00 (incl. BTW) over de totale duurtijd moeten schoolbesturen een aanbesteding uitschrijven of inschrijven op een raamovereenkomst van een aankoopcentrale. Als school is het niet altijd evident om zelf een aanbesteding uit te schrijven, zeker niet wanneer het gaat over iets nieuws zoals fietsleasing . Om je hierin te ondersteunen, bezorgen we je graag een overzicht waar je moet op letten om een vlotte fietsregeling op te stellen.

2

Samenwerking met Lease a Bike starten

een samenwerking aangaan met een fietsleasing maatschappij die zeer veel ervaring heeft én een uitmuntend digitaal platform heeft, zoals Lease a Bike, is cruciaal. Dit zorgt voor een soepele implementatie en vermijdt administratieve lasten. Na de opstart, kan je medewerker meteen z'n fiets bestellen bij elke fietshandelaar zonder dat je eerst nog een offerte op papier moet goedkeuren. Zo vermijden we dat de school extra papierwerk te verwerken krijgt.

3

Voorlichting aan personeel

leerkrachten moeten worden geïnformeerd over de mogelijkheden en voordelen van fietsleasing. Wij doen dit graag samen met u en creëren mooie momenten zoals bv bij de stad Beringen.

Afspraken en voorwaarden

Als je als leerkracht bij meerdere schoolbesturen werkt, kun je maar bij één daarvan een fiets leasen. De schoolbesturen maken lokale afspraken om fietsleasing praktisch mogelijk te maken. Ze regelen de communicatie naar AGODI/AHOVOKS en zorgen voor de administratieve verwerking in de loonbetaalsystemen.

Alternatieve financieringsmogelijkheden

Schoolbesturen kunnen er ook voor kiezen om fietsleasing aan te bieden via andere financieringsmiddelen. Dit betekent dat de kosten voor fietsleasing los kunnen staan van de eindejaarstoelage die door het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) wordt betaald. Het schoolbestuur sluit hiervoor een overeenkomst af met Lease a Bike.

Lease a Bike: specialist voor fietsleasing in het onderwijs

Bij Lease a Bike begrijpen we de unieke behoeften van het onderwijs. Daarom bieden we verschillende diensten aan die leasing eenvoudig en toegankelijk maakt voor iedereen: 

  • Geen administratieve lasten

We weten dat administratieve taken een zware last kunnen zijn in het onderwijs. Daarom biedt Lease a Bike een volledig digitaal platform aan, speciaal ontworpen om de administratieve workload te vermijden. Dankzij het volledig geautomatiseerd proces vermijden we papierwerk voor schoolbesturen en door de koppeling met loon administratie en cafetariaplan software zoals Payflip heb je er al helemaal geen werk meer mee.

  • Hulp bij implementatie

Bij Lease a Bike begrijpen we dat de implementatie van fietsleasing complex is. Daarom bieden wij uitgebreide ondersteuning om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Onze experts staan klaar om je te helpen bij elke stap van de implementatie, van het opstellen van contracten tot het informeren van je personeel.


Start nu

Nu is de perfecte periode om er aan te beginnen zodat je tijdig klaar bent tegen dat leerkrachten, secretariaatsmedewerk(st)ers en ander onderwijspersoneel hun fiets willen leasen.

Whitepaper Cover

Wil je als schoolbestuur graag meer weten over fietsleasing?

Download gratis ons informatiepakket voor meer info over fietsleasing!

Alle informatie kan ook nagelezen worden op de website van Onderwijs Vlaanderen waar je ook je flexbudget kan simuleren. Hieronder zie je alvast hoe je dit kan doen

Instructievideo: Simulatietool flexbudget fietslease

Png Portret Renner 2024 Vrijstaand

Fietsleasing in onderwijs nodig?

Eén adres: Lease a Bike, hoofdsponsor van Team Visma | Lease a Bike, helpt niet alleen Wout van Aert bij het behalen van topprestaties maar elk personeelslid in het onderwijs aan de beste fiets tegen de beste voorwaarden! Contacteer ons nu en wie weet, win jij volgend jaar één van de vele tickets die we uitdelen voor één van de grote rondes.