Zalig toch, ’s ochtends met de e-bike naar het werk! Zie je dat nu goed, flikkert daar het lampje van je batterij? NEE!
Vergeet niet op te laden. En bovenal, vergeet niet VEILIG op te laden. Want net als bij alle andere elektrische apparaten moet je ook bij het opladen van je elektrische fiets de nodige aandacht besteden aan brandveiligheid. Het geluk is dat we bij Lease a Bike Brandweerzone Rivierenland tot onze klanten mogen rekenen. De geknipte partner dus om enkele essentiële tips te geven.
Deskundige Brandveiligheid bij onze klant Brandweerzone Rivierenland, Lotte Dietvorst zet je op weg.
Idealiter laad je je elektrische fiets in een aparte ruimte, zoals een tuinhuis of een garage los van je woning, ofwel in een gecompartimenteerde ruimte in de woning, voorzien van wanden, vloeren, plafonds en deuren met een gepaste brandweerstand. In realiteit is dat uiteraard niet overal haalbaar. In dat geval zijn er enkele belangrijke tips om in het achterhoofd te houden wanneer je je elektrische fiets oplaadt.
De gouden tip waarmee Lotte start:
Voor je start met het opladen van een elektrische fiets, is het verstandig om je elektrische installatie thuis te laten keuren. Zo ben je er zeker van dat het systeem geschikt én veilig is voor het opladen van je fiets.”
“Als je je fiets binnen oplaadt, zorg er dan voor dat je dit doet op een plek waar een rookmelder hangt. Ook in aparte ruimtes raden we trouwens altijd aan om er een te installeren. Plaats de rookmelder boven de elektrische fietsen voor optimale detectie,” gaat Lotte verder.
Hangt er nog geen rookmelder bij jouw elektrische fiets(en), dan kan je er in de meeste doe-het-zelfzaken een kopen. Let er bij de aanschaf op dat de rookmelder CE gemarkeerd is en voldoet aan de norm NBN EN 14604. Kies je een met niet-vervangbare batterij, ga dan voor een garantie en een levensduur van 10 jaar. Kies voor een rookmelder met testfunctie en test die dan ook effectief maandelijks even.
Worst case scenario: de rookmelder piept oorverdovend en ja hoor, de batterij van je elektrische fiets heeft vuur gevat. Wat nu?
Blijf kalm en trek meteen de stekker uit het stopcontact en schakel de stroom uit
Breng indien mogelijk de brandende batterij naar buiten en steek deze in een emmer water om herontsteking te voorkomen. Bij het ontbranden van een elektrische batterij komen gassen vrij, deze houden de brand in stand. Daardoor is deze moeilijk te blussen of kan die vanzelf weer ontbranden wanneer jij denkt dat het gevaar geweken is. Dat is de reden dat je de batterij in een emmer water moet steken of moet afdekken met een branddeken tot de brandweer aanwezig is.
Volg deze tips om je elektrische fiets veilig op te laden en... enjoy the ride!